EuskalEtxeak. Portal de y para los centros vascos

Euskal Etxeak Digitala #770

770 ZK.
2020 / 8 / 3-14

 

 

Nº 770
3-14 / 8 / 2020

 

> Basqueculture.eus, euskal kulturaren eta sormenaren sektoreko eragile nagusien topagunea

 

> Basqueculture.eus, un punto de encuentro entre los principales actores del sector cultural y creativo vasco

Ideiak dira kultura- eta sormen-sektorearen lehengaia. Baina produktu tradizionalenak ez bezala, ezin ditugu lurretik atera edo zuhaitzetatik hartu. Ideiak talentuaren eta banakako eta taldeko berrikuntzaren bidez sortzen dira. Horregatik, funtsezkoa da lurra ondo prestatzea eta ezagutzak transferitzeko sare bat abian jartzea, sektoreko eragile nagusien artean beharrezkoak diren loturak ezarri ahal izateko. Eta ez hori bakarrik... sortzeko gogoa pizteko ere balio dezake, eta baliabide gehiago eman diezazkigukeela bestela ezkutuan egon litekeen talentua aurkitzeko. Hauek dira Basqueculture.eus elikatzen duten ideiak: Euskal kulturaren eta sormenaren sektoreko eragile nagusien arteko lotura Interneten.
 

Basqueculture.eus, a nexus between the major stakeholders in the Basque cultural and creative sector

Ideas are the raw material of the cultural and creative sector. But unlike those for traditional product, we cannot dig them out of the ground or pick them off trees. Ideas are generated through individual and collective talent and innovation. That is why it is essential to prepare the ground thoroughly and launch a knowledge transfer network that will help make the necessary connections between the key players in the sector. And not only that... but it can also serve to ignite a desire for creativity, and provide additional means to discover talent where it might otherwise have lain hidden. These are the ideas that nurture Basqueculture.eus: a nexus on the Internet between the major stakeholders in the Basque cultural and creative sector as a whole.

 

Las ideas son la materia prima del sector cultural y creativo. Pero a diferencia de las de los productos tradicionales, no podemos extraerlas de la tierra o tomarlas de los árboles. Las ideas se generan a través del talento y la innovación individual y colectiva. Por eso es fundamental preparar bien el terreno y poner en marcha una red de transferencia de conocimientos que permita establecer las conexiones necesarias entre los principales actores del sector. Y no sólo eso... sino que pueda servir también para encender el deseo de crear, y que nos proporcione medios adicionales para descubrir el talento que, de otro modo, podría permanecer oculto. Estas son las ideas que alimentan Basqueculture.eus: Un nexo en Internet entre los principales actores del sector cultural y creativo vasco en su conjunto.

 

Basqueculture.eus, un lien entre les principaux acteurs du secteur culturel et créatif basque

Les idées sont la matière première du secteur culturel et créatif. Mais contrairement à celles des produits traditionnels, nous ne pouvons pas les extraire du sol ou les arracher des arbres. Les idées sont générées par le talent et l'innovation individuels et collectifs. C'est pourquoi il est essentiel de bien préparer le terrain et de lancer un réseau de transfert de connaissances qui permettra d'établir les connexions nécessaires entre les principaux acteurs du secteur. Et pas seulement cela... mais cela peut aussi servir à susciter un désir de créativité et fournir des moyens supplémentaires pour découvrir des talents là où ils auraient pu se cacher. Ce sont ces idées qui nourrissent Basqueculture.eus : Un lien sur Internet entre les principaux acteurs du secteur culturel et créatif basque dans son ensemble.

 

> Noriega, Bakersfield-eko euskal jatetxerik zaharrena, euskaldunek Amerikar Mendebaldean izan duten presentziaren lekukoa

 

>  Bakersfield's oldest Basque restaurant, the Noriega, epitomizes Basque presence in the American West

Bakersfieldeko (Kalifornia) Kern County-ren Museoa Noriega hotelari buruzko erakusketa batean ari da lanean. Euskal hotel, taberna eta jatetxe ospetsu hori itxi egin behar izan zuten betiko, koronabirusak eragindako konfinamendua amaitu ondoren. Azken bilera izan zen, ilunabarrean, plater batzuk eta mahai baten inguruan, euskal jatetxe legendario honetako bezeroentzat (Bakesfieldeko zaharrena hain zuzen ere), Amerikako mendebaldeko euskal hotel eta jatetxe askok urteetan zehar izan zuten paperaren lekuko berezia izan zuena. Hau da Noriegaren historia.

The Kern County Museum in Bakersfield (California) is currently working in an exhibit about Noriega Hotel. This legendary Basque hotel, bar and restaurant had to close permanently following the end of the coronavirus lockdown. It was the final sunset meal for a glorious Basque restaurant (the oldest in Bakesfield) that epitomized the rol played along the years by many Basque hotels & restaurants in the American West. This is the history of the Noriega.

 

Noriega, el restaurante vasco más antiguo de Bakersfield, testigo de la presencia vasca en el Oeste Americano

El Museo del Condado de Kern en Bakersfield (California) está trabajando actualmente en una exposición sobre el Hotel Noriega. Este legendario hotel, bar y restaurante vasco tuvo que cerrar permanentemente tras el fin del confinamiento por el coronavirus. Fue la última reunión al atardecer, alrededor de unos platos y una mesa, para los clientes de este glorioso restaurante vasco (el más antiguo de Bakesfield) que encarnó el papel desempeñado a lo largo de los años por muchos hoteles y restaurantes vascos en el oeste americano. Esta es la historia del Noriega.


 

> Urtebete gehiago zain Amerikako mendebaldeko euskal superjaialdira (Boise-koa) joan ahal izateko
 

 

> Un año más de espera para poder acudir al superfestival vasco del Oeste americano: el Jaialdi de Boise

Bost urtean behin Boisen (Idaho) ospatzen den Jaialdi (Estatu Batuetako euskaldunen superjaialdia) direla egun batzuk egin behar zen, uztailaren 28tik abuztuaren 2ra bitartean. Hala ere, covid-19aren pandemiak eragindako triskantza dela eta, apirilaren 6an megaekitaldi honen antolatzaileek aurtengo edizioa bertan behera uzten zutela iragarri zuten, 2021eko uztailera arte. Hortaz, beste urtebetez itxaroten egon beharko dira Amerikako mendebaldeko euskal hitzordu irrikatsuan parte hartuko duten dozenaka mila lagun (ez soilik Estatu Batuetako euskal komunitateetakoak, baita Ipar Amerikako gainerako herrialdeetakoak ere, eta, gero eta jende gehiago biltzen ari dela, halaber Hego Amerikatik eta Europatik datozenak). Iñigo Urkullu lehendakaria aurreko edizioan izan zen, 2015ekoan.

 

Another year of waiting for the Basque super-festival of the American West: Jaialdi in Boise

Jaialdi, the superfestival of Basque people in the United States, which is held every 5 years in Boise (Idaho), was to take place a few days ago, between July 28th and August 2nd. However, due to the devastation caused by the covid-19 pandemic, the organizers of this mega-event announced on April 6 that they were cancelling this year's edition and postponing it until July 2021. This means another year of waiting to attend the long-awaited Basque event in the American West for tens of thousands of participants (not only from Basque communities in the United States, but also from the rest of North America and increasingly from South America and Europe). The Lehendakari Iñigo Urkullu took part in the previous edition, in 2015.

 

 

Jaialdi, el superfestival de las y los vascos de los EE.UU., que se celebra cada 5 años en Boise (Idaho), se tenía que haber llevado a cabo hace unos días, entre el 28 de julio y el 2 de agosto. Sin embargo, debido a los estragos que estaba causando la pandemia del covid-19, el 6 de abril los organizadores de este megaevento anunciaban que anulaban la edición de este año, que quedaba postpuesta a julio de 2021. Un año más de espera para acudir a la ansiada cita vasca del Oeste americano para decenas de miles de participantes (no sólamente de las comunidades vascas de los EE.UU., sino que también del resto de América del Norte y, con cada vez mayor afluencia, de Sudamérica y Europa). El Lehendakari Iñigo Urkullu estuvo en la anterior edición, la de 2015.

 

Une autre année d'attente pour pouvoir aller au super-festival basque de l'Ouest américain : le Jaialdi à Boise

Jaialdi, le superfestival des basques des Etats-Unis, qui se tient tous les 5 ans à Boise ( Idaho ), devait avoir lieu il y a quelques jours, entre le 28 juillet et le 2 août. Cependant, en raison des ravages causés par la pandémie de covid-19, les organisateurs de ce méga-événement ont annoncé le 6 avril dernier qu'ils annulaient l'édition de cette année et la reportaient à juillet 2021. Cést-à-dire, encore une année d'attente pour assister à l'événement basque tant attendu dans l'Ouest américain pour des dizaines de milliers de participants ( non seulement des communautés basques des États-Unis, mais aussi du reste de l'Amérique du Nord et de plus en plus d'Amérique du Sud et d'Europe ). Le Lehendakari Iñigo Urkullu a participé à l'édition précédente, en 2015.

 

> Jacob Elordi zinemako izar australiarrak zuzendu egin du berari buruz Wikipedian dakarrena: "Ni ez naiz Espainiako jatorrikoa, euskal jatorrikoa naiz ni"

 

> Jacob Elordi, estrella de cine australiano, corrige lo que pone sobre él en Wikipedia: "Yo no soy de origen español, soy de origen vasco"

2017an jarri zuen lehen oina zinemako merkatuan nazioarteko izarra izateko, Karibeko Itsaslapurrak sagaren bosgarren emanaldiarekin. 2018an bigarrena jarri zuen Netflixek ekoitzitako "The Kissing Booth" filmarekin ("lehen musua" izeneko pelikula, espainiar bertsioan). Eta, azkenean, irmoki, mundu mailako izarra izateko aukera heldu zaio HBOren "Euphoria" telesaileko protagonistako paperarekin. Jacob Elordi Brisbanen jaio zen (Queensland estatuan, euskal emigrazioaren helmuga izan zena) eta hiri honen eta Melbourne artean hazia da. Duela gutxi agertu da bideo batean (Espainian ederki harrotu dituena hautsak mundu mediatikoan) Wikipediako bere biografiaren ingelesezko bertsioa zuzentzen esanez: "Ez, hori akatsa da. Ni ez naiz espainiar jatorrikoa, euskal jatorrikoa naiz (...), Frantzia eta Espainiaren artean dagoen herrialde txiki batekoa ", dio bideo horretan Jacob Elordik. Eta horrez gain zera esaten du, "Nire Aitonak entzungo balit jatorri espainiarra dudala esaten, ito egingo ninduke".

 

Australian film star Jacob Elordi corrects his Wikipedia biography: "I'm not of Spanish origin, I'm of Basque origin"

He set his first foot in international film stardom in 2017, with the fifth installment of the Pirates of the Caribbean saga. In 2018 he put the second one with the film produced by Netflix "The Kissing Booth". And his definitive consecration as a world star has come in the leading role of the HBO series "Euphoria". Born in Brisbane (state of Queensland, destination of Basque emigration) and raised between this city and Melbourne Jacob Elordi corrects in a video (which has raised a great turmoil in the Spanish media) the English version of his biography in Wikipedia, where it is said that he has Spanish roots. "No, that's wrong. I am not of Spanish origin, I am of Basque origin (...); from a small country between France and Spain", concludes Jacob Elordi. He adds that "if my grandfather heard me saying that I was of Spanish origin, he would strangle me".

 

 

Puso el primer pie en el estrellato internacional en 2017 con la quinta entrega de la saga Piratas del Caribe. En 2018 ponía el segundo con la película producida por Netflix "The Kissing Booth" ("el primer beso", en la versión española del título). Y su consagración definitiva como estrella mundial le ha llegado en el papel protagonista de la serie de HBO "Euphoria". Nacido en Brisbane (estado de Queensland, destino de emigración vasca) y criado entre esta ciudad y Melbourne Jacob Elordi corrige en un video (que ha levantado una gran polvareda mediática en España) la versión inglesa de su biografía en Wikipedia donde pone que tiene raíces españolas. "No, eso es un error. Yo no soy de origen español, soy de origen vasco (...); de un pequeño país entre Francia y España", concluye Jacob Elordi. Y añade que "si mi abuelo me oyese decir que tengo origen español, me estrangularía".

> José Andrés chefak irabazi du Basque Culinary World Prize 2020

 

> El chef José Andrés ganador del Basque Culinary World Prize 2020

Estatu Batuetan bizi den José Andrés chef espainiarrak 2020ko Basque Culinary World Prize saria jaso du, World Central Kitchen-en bidez covid-19ak eragindako krisiari emandako erantzun sendo, global eta inspiratzaileagatik, gastronomian aurrekaririk ez duen ahalegin kolektibo baten adibidea izan baita, non mundu osoko sukaldariek parte hartu baitute. Basque Culinary World Prize saria bakarra da, Eusko Jaurlaritzak, Euskadi-Basque Country estrategia integralaren barruan eta gastronomian liderra den Basque Culinary Center erakunde akademikoak ematen dutena. Sariaren bidez, iniziatiba eraldatzaileak martxan jartzen dituzten chefen lana aitortzen da, eta 100.000 euroko zuzkidura du irabazleak aukeratutako proiektu batera bideratzeko. Munduko chef garrantzitsuenetako batzuek osatutako epaimahai batek aukeratu du Jose Andres irabazle. Joan Roca (El Celler de Can Roca) chefa epaimahaiburu izan da, eta beste aditu ezagun batzuk ere izan ditu ondoan, hala nola Gaston Acurio (Acurio Restaurantes), Andoni Luis Aduriz (Mugaritz), Eneko Atxa (Azurmendi), Dan Barber (Blue Hill), Massimo Bottura (Osteria Francescana), Manu Buffara (Manu), Mauro Colagreco (Mirazur), Dominique Crenn (Atelier Crenn), Trine Hahnemann (Hahnemanns Køkken), Yoshihiro Narisawa (Narisawa) eta Enrique Olvera (Pujol).
 

Irailean itzuliko gara

We'll be back in September

 

 

 

El chef español residente en los EE.UU. José Andrés ha sido merecedor del Basque Culinary World Prize 2020 por la respuesta contundente, global e inspiradora a la crisis generada por el covid-19 que ha ofrecido a través de World Central Kitchen, como ejemplo de un esfuerzo colectivo sin precedentes en la gastronomía, del que han sido parte cocineros en el mundo entero. El Basque Culinary World Prize es un premio único otorgado por el Gobierno Vasco, en el marco de la estrategia integral Euskadi-Basque Country y por el Basque Culinary Center, institución académica líder en gastronomía. Un galardón que reconoce la labor de chefs con iniciativas transformadoras y que tiene una dotación económica de 100.000€ a un proyecto. José Andrés ha sido elegido ganador por un jurado formado por algunos de los y las chefs más influyentes del mundo. Presidido por el chef Joan Roca (El Celler de Can Roca), ha incluido también a otros reconocidos especialistas como Gastón Acurio (Acurio Restaurantes), Andoni Luis Aduriz (Mugaritz), Eneko Atxa (Azurmendi), Dan Barber (Blue Hill), Massimo Bottura (Osteria Francescana), Manu Buffara (Manu), Mauro Colagreco (Mirazur), Dominique Crenn (Atelier Crenn), Trine Hahnemann (Hahnemanns Køkken), Yoshihiro Narisawa (Narisawa) y Enrique Olvera (Pujol).

 

Volveremos en Septiembre

Nous serons de retour en Septembre

     
 

 

 












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